Добре известен факт е, че ябълков сироп се получава чрез варене на ябълков сок за период от няколко часа. Но за да се запазят всички ценни витамини, които плодовете съдържат, е необходимо те да не се подлагат на високи температури. Отчитайки това, Йоханес Пихлер – студент от Висшето техническо училище (Höhere Technische Lehranstalt – HTL) в Нойфелден, Австрия, разработва като своя дипломна работа иновативна технология, която използва вакуум, за да произведе плодов сироп в нискотемпературни условия.
Целта на производството на плодови сиропи и сокове е не само постигане на свеж и автентичен вкус, но и запазване на съдържанието на ценни микронутриенти, каквито са витамините. Ето защо бъдещият специалист от HTL съсредоточава усилията си в разработката на щадящ метод за производство на ябълков сироп, а в негова помощ Busch предоставя своята вакуумна система R5, чрез която температурата по време на процеса не надвишава 40 °C. Под вакуум изпаряването на вода е възможно дори при стайна температура, а по този начин се минимизира загубата на чувствителни към топлината витамини.
Благодарение на технологията си с маслено смазване, ротационната лопаткова вакуум помпа R5 представлява индустриален стандарт за широк спектър от приложения. Тя се е наложила в редица сектори като надеждно и здраво решение с висока енергийна ефективност, като е налична в широка гама от размери, опции за дизайн и аксесоари. Всеки ден над 3 милиона вакуумни помпи R5 работят по целия свят, а технологията не спира да се усъвършенства вече над 50 години.
Технологията на въртящите се лопатки на R5 е синоним на функционална конструкция с висока здравина. В цилиндричен корпус е монтиран ексцентрично ротор с три лопатки. Благодарение на центробежната сила, те се приплъзват и образуват камери между себе си и корпуса, които улавят изпомпваната среда. При по-нататъшно въртене техният обем постоянно намалява и по този начин изпомпваната среда се компресира и транспортира до изхода. Маслен сепаратор надолу по веригата надеждно разделя уплътняващото масло и изпомпваната среда. По този начин се постига ефективно повторно използване на маслото. Възвратен клапан предотвратява обратното връщане на работната медия в процеса след изключване на вакуумната помпа.
Като един от водещите световни производители на вакуумни решения, цел на Busch е да насърчава иновации, които оказват положително въздействие върху обществото. „С подкрепата на студентския проект, компанията дава свой принос за развитието на по-екологични и по-качествени процеси в хранително-вкусовата промишленост. Нещо повече, Йоханес Пихлер ще представи своята разработка на местна компания, произвеждаща органичен ябълков сироп, така че продуктът да се създава още по-щадящо в бъдеще.
ЦЕНТРАЛЕН ОФИС
гр. София
ж.к. Младост 1, бул. Андрей Сахаров, бл.75А, ап.2
тел. (02) 974 49 38
email: office@adara-bg.com
СЕРВИЗ
гр. София
ж.к. Младост 1, бул. Андрей Сахаров, бл.75А
тел. 0878 161 000
email: service@adara-bg.com
ГР. ВАРНА
бул. Владислав Варненчик
№ 312, ет. 4, офис 3
тел. 0876 330 575
email: varna@adara-bg.com
ГР. СТАРА ЗАГОРА
ул. Индустриална №18
ул. Войвода Стойно Чергорски № 37
тел. 0876 963 880
email: starazagora@adara-bg.com
ГР. БУРГАС
ж.к. Славейков, бл. 161
тел. 0876 963 878
email: burgas@adara-bg.com
ГР. ПЛОВДИВ
ж.к. бул. Руски 57
тел. 0877 090 301
email: plovdiv@adara-bg.com
ГР. РУСЕ
ул. Стефан Стамболов № 43
тел. 0876 482 500
email: ruse@adara-bg.com